Bilten

Turistički Poreč kakvog želimo: Radionica #1

31 sij Bilten
U utorak, 28 siječnja 2014. godine održana je u maloj sali Restorana „L'Artigiano“ prva javna rasprava na temu „Turistički Poreč kakvog želimo“, na inicijativu i u organizaciji BDM Cluba iz Poreča.

Iako su na radionicu pozvani  oni turistički djelatnici koji su se za sudjelovanje u radionicama prijavili na javnoj raspravi na istu temu, održanoj u prosincu u hotelu Palazzo, prostorija u kojoj je organizirana radionica bila je jednostavno premala da primi sve zainteresirane sudionike, obzirom da ih je radionici prisustvovao dvostruki broj.  A što samo po već dovoljno govori, to jest  da je napokon došlo vrijeme da „stavimo glave zajedno“ i skupa promislimo što želimo, možemo i hoćemo učiniti da naš grad napokon ponovo „prodiše punim turističkim plućima“.

U raspravi su sudjelovali SVI prisutni sudionici radionice, njih gotovo 30, kao jasan znak da zaista svaki turistički radnik Poreča i njegove okolice, bio on veliki ili mali, zna i može i te kako doprinijeti zajedničkom smišljanju  ponovnog  oživljavanja porečkog turizma na način „kako se to u Poreču nekad radilo“ i onaj „kako to rade u drugim turističkim destinacijama“.

Tijekom radionice, njezini su sudionici trebali  odgovoriti na pitanje „Na koji način JA mogu pridonijeti razvoju i promjenama turističkog Poreča?“  Slijede sažeci odgovora i izlaganja:
 
  • Ono od čega svakako treba krenuti (i s tim se slažu svi sudionici) je popisivanje raspoloživih turističkih resursa u gradu i okolici.  Sa koliko smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata uopće raspolažu mali turistički radnici i koji su to? Koliko ima sportskih i objekata i kakvih? A pratećih, zabavnih i kulturnih sadržaja? Koji su sve naši običaji koje možemo prikazati našim gostima? Dakle, polazna točka treba biti detaljno popisivanje svih raspoloživih resursa, kako bismo napokon spoznali što sve imamo na raspolaganju i koliko smo mi mali poduzetnici zapravo – mali.
  • Da bi Poreč kao destinacija napokon profunkcionirala, neminovno je potrebno uspostaviti dobru međusobnu suradnju svih turističkih čimbenika. Pa tako treba uspostaviti dijalog kako sa sportskom i turističkom zajednicom, tako i sa Gradom i porečkim turističkim gigantima – Valamarom i Lagunom Poreč. Želimo li napraviti konkretan pomak, našu je turističku  destinaciju potrebno zajednički planirati i njome zajednički upravljati, pri tom koristeći sve prednosti postignute sinergije.
  • Najbitnije je usredotočiti se na  pred i posezonu: potrebno je smisliti događaje koji će privući kategorije gostiju koje pomalo gubimo (odnosno, već smo izgubili). U posljednje smo se vrijeme usredotočili na obiteljski turizam, a svi znamo da su ljetni godišnji odmori obitelji, zbog trajanja školskih praznika, zapravo jako kratki. Što je sa sportašima i umirovljenicima? Oni su ti kojima se za početak moramo (i možemo) posvetiti.
  • Pa tako možemo osmisliti sadržaje za sportaše amatere, na primjer bicikliste, ljubitelje ribolovnog turizma i mnoge druge. Možemo organizirati gastronomske i vinske tematske događaje, ali svakako osmišljene i ponuđene sa stilom, smislom, glavom i repom i pri tom  se trebamo boriti za suzbijanje sveprisutnog gastronomskog  svaštarenja. Možemo promijeniti odnos prema gostima već  od same rezervacije njihovog smješta – ponudom konkretnih sadržaja, tako da nam gosti više ne dolaze a da pojma nemaju kamo i nakon toga „bauljaju po gradu“. Mi im već unaprijed možemo i trebamo ponuditi pripremljene itinerare i programe za cijelo vrijeme njihova boravka. Jer smo upravo mi ti koji ih možemo i trebamo navoditi, govoriti im kamo da idu i što da rade. Primjera radi,  postavljanjem originalnih informativnih punktova, na kojima će ljubazni i educirani pružatelji informacija usmjeravati goste da posjete određene  sadržaje, koje ćemo zajednički osmisliti i pripremiti.  I tu su krenule pljuštati ideje za najrazličitije inicijative, njih najmanje tridesetak, koje nećemo ovdje posebno nabrajati, ali ćemo ih svakako uzeti u obzir prilikom sastavljanja konkretnog programa rada za slijedeću sezonu i one nakon nje.
  • Ali, ono najvažnije, što se stalno provlačilo kroz radionicu – to sve moramo činiti ZAJEDNO. Ne možemo više misliti da se pojedinačno možemo uspješno baviti i prodajom i marketingom i sajmovima i edukacijom i svim drugim stvarima koje idu uz turizam. Potrebno je da se udružimo, umrežimo, zajednički osmislimo što ćemo i kako, postavimo sebi popis konkretnih zadataka i – krenemo! Tko nam to brani, osim nas samih?
Dogovoreno je nakon toga da se već u prvoj polovici veljače održi zajednički sastanak Inicijativnog odbora za organizaciju javne rasprave, kojeg čine članovi BDM Cluba: Denis Živolić (trgovačko društvo Arlen d.o.o. Poreč), Denis Prevolšek, direktor Valamar Riviera hotela), Anton Weinfurtner, (Grand hotel Palazzo Poreč), Damir Mekiš  (trgovačko društvo Istrakarting d.o.o. Poreč), Eduard Deković,  (trgovačko društvo Val d.o.o. Poreč), Ivan Buić (trgovački obrt Nido Poreč) i Jelena Vitasović  članica uprave i glavna urednica TV Istre) te pridruženih članova, koje čine izabrani sudionici prošlotjedne radionice: Gloria Goreta (Pansion Villa Gloria), Rade Vojinović (Stancija Baladur), Anemary Džidara (Aida tours Poreč), Daniel Šaškin (trgovačko društvo Vitalis dentis d.o.o. Poreč), Ticiana Peteh (Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč), Sonja Kotur Lovreković (trgovačko društvo Sunce, sol i more d.o.o. Poreč) i Marcel Peršinović (Villa Funtana), radi dogovaranja  daljnjeg rada i operacionalizacije inicijative „Turistički Poreč kakvog želimo“.

Život kluba

17. svi

U utorak, 15.05.2018. godine održano je za članove BDM Cluba predavanje na...

20. vel

11. radionicu iz ciklusa "Vođenje businessa u III mileniju" [link] ,...

13. vel

Članovi BDM Cluba održali su u 2018. godini već 3 radionice na temu...

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo. Više o uporabi kolačića saznajte u uvjetima korištenja web stranice. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više informacija