OPG Eliđo Pilato

Proizvodnja vina

OPG Eliđo Pilato

Lašići 2, 52447 Vižinada Telefon. +385 52 446 281 Fax. +385 52 446 281 Mail. Web. vina-pilato.com

Tko smo?


Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato smješteno je u selu Lašići, na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Poljoprivrednom proizvodnjom bave se već tri generacije naše obitelji. Na početku je to bila mješovita proizvodnja. Odnosno, kao i većina gospodarstava toga doba, bavili smo se ratarstvom, stočarstvom i vinogradarstvom.

Pranono Ivan Pilato 1934. godine zasađuje mali nasad vinove loze, čime polaže temelje naše vinske priče.

Nono Končeto Pilato, tamo negdje oko 1960. godine, počinje naglo širiti vinarstvo, shvativši da je upravo vino poljoprivredni proizvod koji nailazi na najbolji odaziv tržišta.

Njegov sin, Eliđo Pilato, u 90-im godinama od oca preuzima proizvodnju i, kao i svaka nova generacija, unosi znatne „novotarije“ ulaganjem u strojeve i modernu tehnologiju te širenjem nasada vinove loze.

Zlatna medalja, osvojena na lokalnoj smotri Vinistra, za Malvaziju 1994. godine značajan je poticaj kvalitetnoj proizvodnji. Dodatni vjetar u leđa dobili smo osvajanjem zlatne medalje 2002. godine na nacionalnoj smotri Vinovita, kada je Chardonnay Pilato 2001. proglašen najboljim bijelim hrvatskim vinom.

Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima oko 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, od čega oko 70% bijelih i 30% crnih sorti, svi pod zaštitom kontroliranog podrijetla. Kapacitet podruma, opremljenog najmodernijom vinarskom opremom, je oko 100 000 litara.

A nova, već četvrta generacija, zajedno s ocem Eliđom, u budućnosti planira povećati nasade vinove loze za 20-tak ha te izgradnju novog vinskog podruma sa najnovijim tehnologijama u vinarskoj proizvodnji.

Snažna konkurenciju među vinarima u Istri našem je obiteljskom gospodarstvu samo dodatan poticaj za svakodnevan rad na poboljšanju kvalitete naših, sada već - poznatih vina.
 

Galerija 

Gdje smo?


 

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra

Život kluba

17. svi

U utorak, 15.05.2018. godine održano je za članove BDM Cluba predavanje na...

20. vel

11. radionicu iz ciklusa "Vođenje businessa u III mileniju" [link] ,...

13. vel

Članovi BDM Cluba održali su u 2018. godini već 3 radionice na temu...

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo. Više o uporabi kolačića saznajte u uvjetima korištenja web stranice. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više informacija