Umrežavanje

Analiza financijskih izvješća

30 svi Umrežavanje
Još je jedno iznimno zanimljivo druženje iza nas. „Analiza financijskih izvješća“ bila je tema koju smo, s našim predavačem Kristianom Korunićem iz „Moneo savjetovanja“ d.o.o. iz Zagreba na čelu, zajednički apsolvirali. Kako kroz inicijalno predavanje, tako i kroz radionicu koja je uslijedila, sve to na svibanjskom redovnom mjesečnom druženju članova BDM Cluba, održanom 29.05.2014. u Grand Hotelu Palazzo.

Nakon kratkog ponavljanja gradiva od prošlog puta, odnosno definiranja koja su to temeljna financijska izvješća temeljem kojih se poslovanje gospodarskih subjekata uopće može analizirati (bilanca i račun dobiti i gubitka te izvještaj o novčanim tokovima, tzv. „cash flow“), upustili smo se u analizu tvrtke „Afrička šljiva“ d.o.o. i o njoj saznali štošta.

Postupkom horizontalne i vertikalne analize, analizirali smo strukturu prihoda, rashoda, imovine i obveza tvrtke te uočili trendove kretanja pojedinih stavki unutar navedenih izvješća, primjera radi - da se tvrtka uzalud trudi više prodavati i više izvoziti, kad je konačni ishod – neto dobit (ili profit tvrtke) u stalnom opadanju.

Nakon toga, upoznali smo osnovne pokazatelje poslovanja gospodarskih subjekata:
  • Pokazatelje likvidnosti (pokazuju sposobnost da na vrijeme plaćamo svoje dospjele obveze)
  • Pokazatelje zaduženosti (pokazuju u kojoj mjeri svoje poslovanje financiramo iz tuđih sredstava, a koliko iz vlastitih izvora)
  • Pokazatelje aktivnosti (pokazuju koliko efikasno koristimo resurse (imovinu) koje smo uložili u svoj poduzetnički pothvat)
  • Pokazatelje ekonomičnosti  (pokazuju stupanj ostvarenih prihoda po jedinici uloženih troškova)
  • Pokazatelje profitabilnosti (pokazuju koji je efekt uloženog kapitala u poduzetnički pothvat)
  • Pokazatelje investiranja (pokazatelj koji mjeri uspješnost ulaganja u dionice)
Sve pokazatelje koji odgovaraju na pitanja posluje li naša tvrtka uspješno i sigurno i da li nam se svakodnevni trud i briga vezani za naše poslovanje u konačnici – isplate.

Život kluba

17. svi

U utorak, 15.05.2018. godine održano je za članove BDM Cluba predavanje na...

20. vel

11. radionicu iz ciklusa "Vođenje businessa u III mileniju" [link] ,...

13. vel

Članovi BDM Cluba održali su u 2018. godini već 3 radionice na temu...

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo. Više o uporabi kolačića saznajte u uvjetima korištenja web stranice. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više informacija