Umrežavanje

Analiza financijskih izvješća

30 svi Umrežavanje
Još je jedno iznimno zanimljivo druženje iza nas. „Analiza financijskih izvješća“ bila je tema koju smo, s našim predavačem Kristianom Korunićem iz „Moneo savjetovanja“ d.o.o. iz Zagreba na čelu, zajednički apsolvirali. Kako kroz inicijalno predavanje, tako i kroz radionicu koja je uslijedila, sve to na svibanjskom redovnom mjesečnom druženju članova BDM Cluba, održanom 29.05.2014. u Grand Hotelu Palazzo.

Nakon kratkog ponavljanja gradiva od prošlog puta, odnosno definiranja koja su to temeljna financijska izvješća temeljem kojih se poslovanje gospodarskih subjekata uopće može analizirati (bilanca i račun dobiti i gubitka te izvještaj o novčanim tokovima, tzv. „cash flow“), upustili smo se u analizu tvrtke „Afrička šljiva“ d.o.o. i o njoj saznali štošta.

Postupkom horizontalne i vertikalne analize, analizirali smo strukturu prihoda, rashoda, imovine i obveza tvrtke te uočili trendove kretanja pojedinih stavki unutar navedenih izvješća, primjera radi - da se tvrtka uzalud trudi više prodavati i više izvoziti, kad je konačni ishod – neto dobit (ili profit tvrtke) u stalnom opadanju.

Nakon toga, upoznali smo osnovne pokazatelje poslovanja gospodarskih subjekata:
  • Pokazatelje likvidnosti (pokazuju sposobnost da na vrijeme plaćamo svoje dospjele obveze)
  • Pokazatelje zaduženosti (pokazuju u kojoj mjeri svoje poslovanje financiramo iz tuđih sredstava, a koliko iz vlastitih izvora)
  • Pokazatelje aktivnosti (pokazuju koliko efikasno koristimo resurse (imovinu) koje smo uložili u svoj poduzetnički pothvat)
  • Pokazatelje ekonomičnosti  (pokazuju stupanj ostvarenih prihoda po jedinici uloženih troškova)
  • Pokazatelje profitabilnosti (pokazuju koji je efekt uloženog kapitala u poduzetnički pothvat)
  • Pokazatelje investiranja (pokazatelj koji mjeri uspješnost ulaganja u dionice)
Sve pokazatelje koji odgovaraju na pitanja posluje li naša tvrtka uspješno i sigurno i da li nam se svakodnevni trud i briga vezani za naše poslovanje u konačnici – isplate.

Život kluba

10. stu

U četvrtak 09.11.2017. godine članovi BDM Cluba održali su uvodnu...

03. stu

"Vođenje businessa u III mileniju" ciklus je od 25 jednosatnih radionica...

03. kol

Nakon kratke stanke od radionica i ostalih aktivnosti, članovi BDM Cluba...

09. ožu

Od subote 04. ožujka do ponedjeljka 06. ožujka 2017. održan je u Milanu...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra