Umrežavanje

Novosti u zakonodavstvu, u primjeni od 01. siječnja 2013. godine

05 pro Umrežavanje
Redovno mjesečno druženje članova BDM cluba, održano u mjesecu studenom u Grand Hotelu Palazzo u Poreču, bilo je otvoreno za sve poduzetnike zainteresirane saznati pojedinosti primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (u primjeni od 1. listopada 2012. godine) te Zakona o fiskalizaciji (u primjeni od 01. siječnja 2013. godine).

Naravno, nije ni bilo sumnji da će se pozivu odazvati mnogo poduzetnika te će se, zbog aktualnosti teme, tražiti stolica više.

Kako primijeniti Zakon o fiskalizaciji (odnosno tko su obveznici fiskalizacije, način izdavanja računa, fiskalizacija računa od strane PU te visina kaznenih odredbi) prisutnim su poduzetnicima s aspekta praktične primjene detaljno pojasnili Karmen Cunjac, voditeljica knjigovodstvenog ureda B.D.M. d.o.o. za poslovne usluge iz Poreča te Goran Višković, vlasnik obrta za poslovne usluge i softver, također iz Poreča.

Odredbe Zakona o predstečajnoj nagodbi, koji nije ništa drugo nego pokušaj vlade da uvede malo reda u anarhiju naplate potraživanja u Republici Hrvatskoj, prisutnima je, uz Karmen Cunjac (financijski aspekt provedbe Zakona), pojasnila i odvjetnica Anela Troskot iz Rijeke (pravni aspekt otvaranja i provođenja postupka predstečajne nagodbe), s naglaskom na obveze uprave u slučaju nelikvidnosti i insolventnosti poduzetnika.

Osim gore navedenih zakona, podsjetili smo se zajedno i na odredbe Zakona o PDV-u, čija primjena također započinje 01. siječnja iduće godine, te određenih postupaka propisanih Zakonom o porezu na dobit, a koji poreznim obveznicima mogu olakšati porezni teret (konkretno, smanjenje osnovice za svotu reinvestirane dobiti).

Naravno, svi gore navedeni noviteti veliki su zalogaj za „gutanje u jednom obroku“, stoga je dogovoreno da ćemo se na redovnim mjesečnim druženjima, koji će se održavati tijekom iduće godine, redovito zajednički vraćati na sve nedoumice vezano za primjenu gornjih propisa, a u svrhu njihova pojašnjenja i lakše operacionalizacije, odnosno provedbe navedenih zakona. 

 

Život kluba

17. svi

U utorak, 15.05.2018. godine održano je za članove BDM Cluba predavanje na...

20. vel

11. radionicu iz ciklusa "Vođenje businessa u III mileniju" [link] ,...

13. vel

Članovi BDM Cluba održali su u 2018. godini već 3 radionice na temu...

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo. Više o uporabi kolačića saznajte u uvjetima korištenja web stranice. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više informacija