Umrežavanje

Pretpristupni fondovi EU – kako do bespovratnih sredstava?

07 pro Umrežavanje
„Aplicirati za dobivanje bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU nije jednostavno. Složen je to i dugotrajan postupak. Ali ipak – vrijedi pokušati! Uostalom, jedino tako i možemo aspirirati na nemali novac kojeg kasnije ne moramo vraćati!“

Zaključak je to sa posljednjeg ovogodišnjeg druženja malih poduzetnika, održanog 24.11.2011. godine u Funtani, u organizaciji BDM Cluba.

Teoriju teme „Pretpristupni fondovi EU – kako do bespovratnih sredstava?“ prisutnima je izložio gospodin Stevo Žufić, član uprave trgovačkog društva „Adria Bonus“ d.o.o. Poreč.

Kako pak to izgleda u praksi, barem ono najznačajnije, objasnio nam je gospodin Aleksandar Stefanov, vlasnik Obrta za proizvodnju i preradu bakalara „Milena“ iz Bačve, jedan od rijetkih poduzetnika s istarskog područja, koji je imao dovoljno strpljenja i upornosti realizirati takav projekt, prepoznat i financiran iz pretpristupnih fondova EU.

Nakon izlaganja, razvila se zaista zanimljiva diskusija te izlagačima postavljana razno-razna pitanja. Da li će Europska Unija uspjeti opstati do trenutka ulaska Hrvatske u njezino punopravno članstvo, koliko su uopće hrvatski poduzetnici do sada uspjeli „povući“ sredstava iz fondova, kako teče sama procedura apliciranja, na što treba paziti, o čemu sve voditi računa, tko uopće ima šanse dobiti sredstva, kada i kako... samo su neka od pitanja koja muče naše poduzetnike. I svi smo se složili: o pretpristupnim fondovima se doista premalo zna, a naše se institucije tom području uopće nisu dovoljno posvetile.
BDM Club planira i u idućoj godini na dnevni red svojih druženja staviti pitanje bespovratnih fondova, s time da ćemo zajednički pokušati pronaći odgovore na što više konkretnih pitanja i primjera.

Prije same obrade teme fondova, odvjetnica Anela Troskot upoznala je prisutne sa novinama u zakonodavstvu vezano za naplatu potraživanja, odnosno pojasnila odredbe Zakona o rokovima ispunjenja novčanih obveza (NN 125/2011), u primjeni od 01.01.2012. godine.

Nakon prvog – ozbiljnog dijela, isto smo toliko predano prionuli realizaciji drugog dijela druženja – maloj zakusci, priređenoj nam od strane naših sponzora kojima još jednom od srca zahvaljujemo: jeli smo tako bakalar na više načina, doniran od obrta Milena, jeli smo „sardele na gradele“ kojima nas je počastio naš stari znanac, S.I.C. d.o.o. iz Vabriga te pili fino bijelo (i crno) vino, dar našeg trećeg sponzora, i ujedno domaćina druženja, gospodina Ivice Mijatovića. Poruka dragim sponzorima: hvala vam, stvarno je sve bilo više nego dobro i ukusno pripremljeno. Barem tako kažu sudionici druženja... Lažu oni – lažemo i mi. :)

Na kraju... analiza ankete. Anketu je, od svih prisutnih, popunilo 56 sudionika druženja, koji je ocjenama od 1 do 5 ocijenilo druženje na slijedeći način:
 


1) Ideja o osnivanju BDM Cluba
2) Vizualni identitet BDM Cluba
3) Ideja održavanja tematskih druženja
4) Odabir teme druženja
5) Izlaganje na temu „Pretpristupni fondovi EU, kako do bespovratnih sredstava?“
6) Izlaganje na temu „Kako do bespovratnih sredstava – u praksi?“
7) Organizacija druženja
8) Korisnost usvojenih podataka i informacija
9) Lokacija / mjesto održavanja druženja
 

Život kluba

17. svi

U utorak, 15.05.2018. godine održano je za članove BDM Cluba predavanje na...

20. vel

11. radionicu iz ciklusa "Vođenje businessa u III mileniju" [link] ,...

13. vel

Članovi BDM Cluba održali su u 2018. godini već 3 radionice na temu...

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo. Više o uporabi kolačića saznajte u uvjetima korištenja web stranice. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više informacija