Umrežavanje

Što moja lokalna uprava - općina, grad, županija – može učiniti za mene (kad bi joj se dalo)?

02 lis Umrežavanje
27.09.2012. godine održana je rasprava na temu Što moja lokalna uprava - općina, grad, županija - može učiniti za mene (kad bi joj se dalo)?

Odnosno, nakon što su okupljenim članovima predstavljeni vizija, misija, aktivnosti i „poanta“ BDM Cluba, uslijedila je rasprava na poduzetnicima uvijek zanimljivu temu, odnosno (ne)uvažavanje  malih poduzetnika (obrtnika i trgovačkih društava) od strane nadležnih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) te područne samouprave (županije).

Uvodničar u temu, gospodin Stevo Žufić, bivši je gradonačelnik Grada Poreča i bivši župan Istarske županije, dok danas obavlja poslove člana uprave trgovačkog društva „Adria Bonus“ d.o.o. Drugim riječima, gospodin Žufić najbolje poznaje funkcioniranje lokalne samouprave u Istri, od svih članova BDM Cluba, a kroz poduzetnički pothvat kojim se bavi upoznao je u potpunosti i funkcioniranje privatnog poduzetništva. Njihova mu je povezanost, odnosno mogućnost međusobne suradnje, kolokvijalno rečeno – poznata za „čitavih 360 stupnjeva.“ 

U svom je uvodu gospodin Žufić naglasio svima jasnu distanciranost kojom se lokalna samouprava sve više udaljava od malog poduzetnika, ne brinući uopće u kojim uvjetima taj mali poduzetnik radi i postoji. Velikim se „firmama“ pogoduje na sve moguće načine, dok se od „malog čovjeka“ i „malog poduzetnika“ gospoda u općinskim i gradskim upravama ograđuju strogim nadzorom na „portama“ (koje treba proći da bi se do nadležnih uopće moglo doći, ako se uopće do njih uspije doći) te nefleksibilnim i neefikasnim radnim vremenom za stranke. Naveo je primjer vremena primanja stranaka u jednom nadležnom uredu Grada Poreča od jednog sata tjedno. Te se postavlja pitanje: Zbog koga su ti ljudi tamo? Zbog sebe samih ili „zbog unapređenja gospodarskog i društvenog razvitka svojih zajednica“, kako to lijepo piše u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi? Prisjećajući se godina kad je Poreč bio apsolutni i neprikosnoveni šampion turizma bivše države, od kojih su druga turistička mjesta učila „kako uopće postati turističko mjesto“, gospodin Žufić naglasio je da je to bio rezultat snažne vizije i zajedničke strategije više čimbenika u gradu. Ovo što danas imamo više liči na anarhiju, gdje se njeguju „mali, sitni interesi podobnih poduzetnika“, pogoduje interesima „krupnog kapitala“, a ostali mali poduzetnici (koji btw samo u Poreču zapošljavaju 4.800 radnika) nek' se „koprcaju kako znaju i umiju“. Stoga predlaže, potrebno je ponovo donijeti koncepciju i strategiju gospodarskog razvoja, koja će jasno reći u kojem mi to smjeru želimo ići, o tome provesti opširnu javnu raspravu, odnosno, krećući od sebe, to jest nas - malih poduzetnika – pokrenuti procese promjena.

Rasprava koja je uslijedila (raspravljalo je 14 prisutnih članova BDM Cluba) samo je dodatno potvrdila izlaganje gospodina Žufića. Mali poduzetnici nezadovoljni su načinom na koji lokalna samouprava obavlja svoje zakonom zadane poslove i zadatke. Turistička sezona sve je kraća, grad (Poreč) izgleda očajno (sa svojim štandovima i ostalim „ukrasima“), postoji velebna sportska dvorana koja ničemu ne služi, ali zato „guta milijune našeg novca“, ukidaju se hitne pomoći, vrtići prokišnjavaju, nadležni općinski i gradski uredi nemaju ni najmanjeg osjećaja i sluha za poduzetnike, već se prema njima odnose isključivo birokratski i neelastično. Samo su to neki od iznesenih zaključaka.

U ime BDM Cluba, koji je do sada anketirao 10 % zadanog uzorka od 250 poduzetnika, u sklopu ankete „Car je gol!“, njegova voditeljica Karmen Cunjac potvrdila je da i prikupljeni odgovori odraz su velikog nezadovoljstva poduzetnika sadašnjim stanjem i načinom upravljanja našim prirodnim, društvenim i gospodarskim resursima. Ljuti ih pogotovo što u istarskom priobalju gospodarstvenici ovise o sve kraćoj i kraćoj turističkoj sezoni.

Što mi kao BDM Club možemo učiniti?, bilo je slijedeće pitanje. Mnogo. Kao gospodarski forum kojem se svakog dana priključuju novi članovi (uspješni poduzetnici) - možemo i te kako pokrenuti promjene. Na način da najprije definiramo koje su neuralgične točke po kojima je potrebno djelovati, a zatim krenemo u „obračun“ s njima.

Gospodin Walter Godina, poduzetnik iz Trsta te bivši dužnosnik Pokrajine Trst, snažno je podržao ovakve rasprave članova BDM Cluba, smatrajući ih jako zanimljivim i korisnim. Naime, naglasio je da je upravo to put kojim poduzetnici trebaju krenuti, misle li promijeniti okruženje u kojem žive i posluju. Te je istaknuo je da se lokalne samouprave sigurno neće mijenjati same od sebe i da je nužno potrebno da inicijativa i zahtjevi za promjene „izniknu“ upravo iz zajednice. Ako zajednica počne „talasati“ i vršiti određene pritiske inicijativama usmjerenim ka promjenama, one će se zaista početi i događati. Jer će u tom slučaju lokalna uprava biti prisiljena reagirati, ne želi li izgubiti ono što joj je najvažnije – vlastitu poziciju. Međutim, naglasio je, potrebno je da upravo poduzetnici krenu u akciju i vlastitim primjerom pokažu da je – drukčije i te kako moguće.


Život kluba

17. svi

U utorak, 15.05.2018. godine održano je za članove BDM Cluba predavanje na...

20. vel

11. radionicu iz ciklusa "Vođenje businessa u III mileniju" [link] ,...

13. vel

Članovi BDM Cluba održali su u 2018. godini već 3 radionice na temu...

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo. Više o uporabi kolačića saznajte u uvjetima korištenja web stranice. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više informacija