Umrežavanje

Članstvo u EU – što je to zapravo?

05 lis Umrežavanje
U četvrtak 29.09.2011. godine održano je, u organizaciji BDM cluba, prvo tematsko druženje poduzetnika na temu „Članstvo u EU – što je to zapravo?“

Odvjetnica Anela Troskot iz Rijeke okupljenim je poduzetnicima predstavila ulogu koju će mali i srednji  gospodarstvenici imati od trenutka pristupanja Hrvatske kao punopravne članice EU,  posebno istaknuvši slobodu kretanja kapitala i radne snage i troškove osnivanja trgovačkih društava u pojedinim državama Europske unije. Posebno je zanimanje izazvao dio izlaganja na temu zakonske obveze plaćanja dospjelih potraživanja u propisanom roku, odnosno obvezu poduzetnika da posluju  sukladno osnovnim načelima poslovne etike, ističući pri tom korektno izvršavanje preuzetih obveza.

Poduzetnik Đani Stojnić, predsjednik uprave trgovačkog društva S.I.C. d.o.o. iz Vabrige, na vrlo je osebujan način prisutnima izložio temu „Europa: jučer, danas, sutra“. U svom se izlaganju, s aspekta svojih osobnih iskustava, osvnuo na početke „europeizacije“ ovih prostora putem turizma, opisao svoju djelatnost, usko povezanu s EU (tvrtka S.I.C. d.o.o. u svom je poslovanju fokusirana gotovo isključivo na izvoz ribe, ribljih i ostalih morskih plodova u zemlje EU) te približio sam način funcioniranja poslovnih odnosa s partnerima iz Europske unije. Za kraj se osvrnuo na mogućnost povlačenja značajnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU, potičući poduzetnike da iskoriste ponuđene mogućnosti.

Na kraju druženja, uslijedila je veoma žustra rasprava sudionika. Pokrenuto je pitanje: kakve su uopće mogućnosti, u današnjem, nezdravom hrvatskom poslovnom okruženju, da mladi poduzetnici realiziraju svoje poduzetničke ideje i  iste pokrenu „iz ničega“ te kakve su šanse da će poslovne banke financirati takve projekte?

Prezentirajujući ideju BDM Cluba kao poslovnog foruma umreženih poduzetnika, njegova idejna začetnica, direktorica knjigovodstvenog ureda B.D.M. d.o.o., Karmen Cunjac naglasila je prisutnima da će se ovakva tematska druženja poduzetnika održavati redovito i to - jednom mjesečno, pozvavši pri tom sve prisutne i ostale zainteresirane da nam se na njima pridruže. Na tim će se susretima  nastojati obraditi čim veći broj tema koje „muče“ male poduzetnike, a sukladno iskazanim potrebama, prikupljenim izravno od samih sudionika druženja.

Posebna će se pažnja, kroz djelovanje BDM Cluba, usmjeriti mladim poduzetnicima. U tu je svrhu predviđen edukacijski ciklus iz tema poduzetništva, financija, prava, marketinga i turizma. Cilj planiranih radionica je mlade poduzetnike „podučiti“ praktičnim vještinama i poduzetničkim tehnikama koje „već sutradan mogu primijeniti u svojim firmama“.
 

Život kluba

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

19. pro

U četvrtak 14.12.2017. godine članovi BDM Cluba na održanoj šestoj...

12. pro

Petu radionicu iz ciklusa „Vođenje businessa u III mileniju“, članovi...

05. pro

Tema četvrte radionice iz ciklusa „Vođenje businessa u III mileniju“,...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra