Umrežavanje

EU fondovi, što nas čeka nakon 01. srpnja 2013.?

03 tra Umrežavanje
"EU fondovi, što nas čeka nakon 01.07.2013.?" bila je tema redovnog druženja članova BDM Cluba, održanog 28. ožujka u Grand hotelu Palazzo u Poreču.

Kako je već riječ o malom jubileju (ovo nam je druženje već 20. po redu!), obilježili smo ga kako to i priliči jubilarnim druženjima, sadržajno i konstruktivno.

Nakon predstavljanja novih redovnih članova našeg kluba, tvrtki:  „Datalab tehnologije“ d.o.o. iz Pule, „Laser line“ d.o.o. iz Umaga, „Epoca turizam“ d.o.o. iz Novigrada i „Natura“ d.o.o. iz Buzeta, s ponosom smo predstavili  i naše nove počasne članove.

Dr. sc. Nikša Sviličić iz Zagreba (kojega većina od nas zna kao producenta, scenaristu i režisera višestruko nagrađenog filma „Vjerujem u anđele“) vlasnik je i direktor poslovne škole "Proactiva“ iz Zagreba, u kojoj radi kao ekspertni predavač iz domene „Komunikacijsko – prezentacijskih vještina“.

Nik Titanik najjači je hrvatski karikaturističko-ilustratorski brand u 21. stoljeću. Iza njega stoji naš novi počasni član, Nikola Plečko iz Svete Nedelje (kod Zagreba), vlasnik tvrtke „Nik Titanik Studio“ d.o.o., prve agencije specijalizirane za izradu ilustracija i karikatura u Hrvatskoj.

Nakon podjele članskih iskaznica, uslijedilo je prikazivanje intervjua, kojega je s prvim počasnim članom BDM Cluba – prof. dr. Velimirom Srićom, snimila naša Jelena Vitasović, glavna urednica TV Istre. Naime, dr. Srića je 16. ožujka 2013. (uvijek u organizaciji našeg kluba) održao iznimno uspješnu radionicu iz inventivnog menadžmenta, pod nazivom „Od ideje do uspjeha“. Tom je prilikom snimljen i intervju u kojem se dr. Srića, na svoj poznati, krajnje miran i staložen način, osvrnuo na aktualnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, predstojeći ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU te ideju umrežavanja poduzetnika, istaknuvši pri tom naš poslovni klub kao pozitivan primjer u tom smislu. 

A onda – glavno jelo večeri. Mr. sc. Kristian Korunić iz Zagreba, naš je redovni član, suvlasnik i direktor konzultantske tvrtke „Moneo savjetovanje“ d.o.o. iz Zagreba, tvrtke orijentirane na tri osnovne djelatnosti: EU fondove, financijski konzalting i edukaciju poduzetnika. Te je tako nama naš Kristian (ujedno i novi kolumnist na našem web portalu - na temu EU fondova) iznimno zanimljivom, stručnom, argumentiranom i dinamičnom prezentacijom u potpunosti demistificirao EU fondove, stavivši ih upravo tamo gdje im je mjesto. Odnosno, umjesto ružičastih naočala, kroz koje na fondove gledaju naši političari (a ni mediji ne zaostaju), sinoć smo na nos nataknuli naočale prave boje stakala – sive. Obzirom da je pravo stanje stvari takvo da su nam sredstva iz EU fondova itekako potrebna i dobrodošla, no činjenica je da se naše institucije, koje prate cijelu ovu „fondovsku priču“, uopće nisu za to adekvatno pripremile. Ništa novo, dodali bismo.

Nakon toga je naša posebna gošća (kojoj se ovim putem još jednom zahvaljujemo), gospođa Cinzia Zubin, voditeljica područnog ureda za Istru Hrvatske banke za obnovu i razvitak, prisutnim članovima prezentirala programe kreditiranja HBOR-a, uputivši nam pri tom nekoliko važnih „insajderskih“ savjeta i preporuka i upozorila nas na najčešće pogreške koje čine poduzetnici u postupku podnošenja zahtjeva za financiranje.

A onda je uslijedio još jedan iznimno dragocjen „komad“ druženja: rasprava prisutnih članova kluba, u sklopu koje su na pitanja poduzetnika, osim Kristiana Korunića i Cinzie Zubin, odgovarali i odvjetnica Anela Troskot iz Rijeke te Karmen Cunjac, voditeljica računovodstvenog ureda B.D.M. d.o.o. iz Poreča. Pa smo tako imali prilike upoznati se s nekoliko pozitivnih primjera korištenja sredstava iz EU fondova te raznih poticaja, od strane nekolicine prisutnih poduzetnika. A bilo je i jako puno pitanja u smislu „na koji se način najbolje upustiti u tražnje sredstava iz EU fondova i državnih poticaja?“ Upravo je tijekom nastale rasprave (koja je potrajala) do izražaja došla prava poanta našeg poslovnog kluba – razmjenom pravih, životnih iskustava među prisutnim poduzetnicima, zaista smo saznali „brdo“ informacija korisnih za poslovanje svakoga od nas pojedinačno.

Jubilej ne bi bio jubilej da ga nismo dostojno zalili - čašom  pjenušca! Ali… to na kraju.

A onda, oni najželjniji  produbljivanja vlastitih znanja i iskustava – svoje su rasprave nastavili u baru hotela. Da bi potom druženje dodatno „zapečatili“, preselivši se u obližnji lounge bar.

P.S. Snimku intervjua prof. dr. Velimira Sriće možete pogledati ovdje [VIDEO] 

Život kluba

17. svi

U utorak, 15.05.2018. godine održano je za članove BDM Cluba predavanje na...

20. vel

11. radionicu iz ciklusa "Vođenje businessa u III mileniju" [link] ,...

13. vel

Članovi BDM Cluba održali su u 2018. godini već 3 radionice na temu...

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo. Više o uporabi kolačića saznajte u uvjetima korištenja web stranice. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više informacija