Umrežavanje

Nove poticajne mjere Istarske županije (kroz IDA d.o.o.) za poduzetnike

08 stu Umrežavanje
Još je jedno redovno mjesečno druženje iza nas, ono iz listopada, održano u srijedu, 30.10.2013. godine u Grand hotelu Palazzo u Poreču.
Za koje slobodno možemo reći da je bilo jedno od najzanimljivijih i najangažiranijih dosad, barem što se njegovih sudionika tiče. I kojeg neće biti baš moguće ispričati „u najkraćim crtama“. No krenimo redom.

S iznimnim smo zadovoljstvom ugostili predstavnike lokalne samouprave, a što je bila jedna od naših zadaća od samog osnivanja BDM Cluba. S nama su se družili:

• gospodin Valter Flego, istarski župan,
• gospodin Boris Sabatti, direktor IDA d.o.o. – Istarske razvojne agencije,
• gospodin Duško Kišberi, pročelnik kabineta Župana,
• gospođa Cinzia Zubin, voditeljica područnog ureda za Istru Hrvatske banke za obnovu i razvitak,
• gospodin Loris Peršurić, zamjenik Gradonačelnika Grada Poreča,
• gospođa Morena Mičetić Fabić, viša stručna suradnica za gospodarstvo Grada Poreča i
• gospodin Elio Štifanić, voditelj jedinice za unutarnju reviziju Grada Poreča.

Impresivno, zar ne? Pogotovo u kontekstu činjenice da smo (napokon) sjeli zajedno, mi – mali gospodarstvenici i oni – predstavnici lokalne samouprave. Upotrijebili smo ovdje riječi „mi“ i „oni“ upravo iz razloga što se sigurno još uvijek sjećate  radionica i rasprava iz prošle godine. Onih koje smo prigodno nazvali „Car je gol!“, kad je atmosfera uglavnom bila tipa „Ma da, mi imamo probleme, ali koga od njih (mislilo se na lokalnu samoupravu) za to briga!“ Isto se tako sigurno sjećate da smo vam tom prilikom obećali učiniti sve da njih dovedemo na naša druženja i o svim problemima zajedno raspravljamo, u mirnoj i konstruktivnoj radnoj atmosferi. Prošlo druženje bilo je rezultat toga, a članovi koji su mu prisustvovali, složit će se sigurno s nama da je ono bilo jedno od najljepših, najsadržajnijih i najdinamičnijih dosad! A to je bio tek početak! O samom tijeku rasprave – nešto kasnije.

Kako i priliči, toplu smo dobrodošlicu poželjeli našim novim članovima:

Kseniji Erik iz trgovačkog društva "GIP" d.o.o. Karojba,
Karin Pilato i Sanjinu Pilato iz OPG Eliđo Pilato iz Lašići (svima nam poznatog kao „Vina Pilato“) i
Igoru Zgrabljiću iz trgovačkog društva "Eleos savjetovanje" d.o.o. iz Zagreba.

Uslijedile su „servisne informacije“ BDM Cluba:

• podijeljena su priznanja za sudjelovanje na radionici prof. dr. Velimira Sriće „Stvaranje i razvoj pobjedničkog tima“, održane u Poreču, 05. listopada 2013. godine
• prikazan je intervju sa prof. dr. Srićom, kojega je za nas realizirala naša članica i glavna urednica TV Istre, Jelena Vitasović
• najavljen je novi ciklus tečajeva poslovnog engleskog i poslovnog njemačkog jezika, „Learning Zone“, koji započinje u ponedjeljak, 04.11.2013. godine, pod vodstvom profesorice Maje Budija

Prije prelaska na temu večeri, uslijedilo je malo iznenađenje – premijerno prikazivanje novog video-spota, nastalog u proizvodnji i produkciji BDM Cluba, za našeg člana – trgovačko društvo S.I.C. d.o.o. iz Vabrige.

I stigli smo tako do naše centralne teme večeri: „Nove poticajne mjere Istarske županije (kroz IDA d.o.o.) za poduzetnike“.

Prisutnima se najprije obratio gospodin Valter Flego, izrazivši veliko zadovoljstvo što na djelu ima priliku vidjeti pravi primjer poslovnog „networkinga“, kojeg je ranije vidio u Americi, odnosno koji je vrlo uobičajena pojava i praksa u inozemstvu, ali nažalost ne i na ovim prostorima.
A svoj je dolazak i druženje opisao upravo kao rezultat želje za direktnom komunikacijom i kontaktom sa poduzetnicima i njihovom problematikom, obzirom da je upravo gospodarski razvoj Istre ono što je stavio u fokus svog  mandata na čelu naše županije.

Riječ je preuzeo gospodin Boris Sabatti te prisutnima prikazao ulogu i aktivnosti Istarske razvojne agencije. Nakon čega smo ekskluzivno imali prilike čuti koje nove poticajne mjere Istarska županija priprema za svoje poduzetnike, a s kojima ćemo vas detaljnije upoznati vrlo uskoro, čim one postanu operativne.

Za kraj – uslijedio je pravi mali biser druženja. Prisutni članovi podijeljeni su u četiri radne skupine. Sa svakom se radnom skupinom naš župan zadržao 15-tak minuta u direktnom razgovoru, saslušao konkretne probleme poduzetnika i odgovarao na njihova brojna pitanja.

Kako ne bi sjedili besposleni, u međuvremenu su članovi ostalih grupa bila angažirani u radionicama, gdje je svaki poduzetnik trebao nadopuniti rečenicu: „Da sam župan na godinu dana, najprije bih…“. Naravno, ne trebamo reći koliko su kreativne, živahne, konstruktivne i žustre bile rasprave svih radnih skupina.

Bilo je tu raznih prijedloga naših nesuđenih župana. Od onih apsolutno nemogućih: „Da sam župan na godinu dana, najprije bih podijelio otkaz svim zaposlenima i onda zaposlio nove i svježe ljude…!“ do onih sasvim ostvarivih: „Da sam župan na godinu dana, najprije bih raspisao javnu nabavu za auto sa 7 brzina, 600 konja i svim ostalim dodacima…“ :)

Što reći na kraju? Prvo, moramo naglasiti da je gostovanje gospodina župana, njegovih suradnika i predstavnika Grada Poreča naišlo na veliko odobravanje prisutnih gospodarstvenika. Koji su pri tom izrazili želju da se ta suradnja nastavi, obzirom da je upravo međusobna suradnja jedini način da se konkretno i konstruktivno popravi vrlo loša poduzetnička klima koja nas okružuje. Barem što se lokalnih okvira tiče i onoga na što možemo direktno utjecati!

Na kraju, poručujemo da ćemo se i dalje u tom smislu svojski truditi i raditi na postavljanju mostova suradnje, kako onih između velikih i malih gospodarstvenika, tako i onih između poduzetnika i lokalne samouprave pa sve do međunarodnih, onih sa poduzetnicima iz susjednih nam država.

Život kluba

17. svi

U utorak, 15.05.2018. godine održano je za članove BDM Cluba predavanje na...

20. vel

11. radionicu iz ciklusa "Vođenje businessa u III mileniju" [link] ,...

13. vel

Članovi BDM Cluba održali su u 2018. godini već 3 radionice na temu...

28. pro

Svoju posljednju, sedmu po redu, ovogodišnju radionicu iz ciklusa...

Mapa

Odaberite regiju na karti i pogledajte sve naše članove

Istra

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo. Više o uporabi kolačića saznajte u uvjetima korištenja web stranice. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više informacija